Egó-szörcs! Egót mindenkinek! Ki vagyok Esztétika Versek és szövegek Tanulmányok E-mail varadinak

péntek, február 10, 2006

Hát dehát tényleg! Miért nincs magyar filozófia?



Már miért lenne!? Érdekel bárkit is? Most nem a „disznók elé gyöngyöt” nézőpontjából beszélek. Ebben a kérdésben nem osztom az evangélium ortodox álláspontját.

Vajda Mihály szerint ennek csakis a magyar nyelv az oka, merthogy nem alkalmas filozofálásra. Vajda Mihály túl sok Heideggert olvasott magyar anyanyelvűként. Ez utóbbi azért fontos, mert idegen nyelven minden sokkal egzaktabb, meg persze hermetikusabb. Az idegen nyelvű filozofálás kicsit mindig megőriz Hermész Triszmegisztosz antifilozofikus aurájából.

Esterházy Péter számon kéri a filozófián, hát hogy hiszen ezek a lusta disznók még nem végezték el a nyelven azt a munkát, amit persze a németen a német filozófusok elvégeztek.

Mindkét vélemény forrását tisztelem (de ugyan mit jelent ez a szó korunkban?), kit így, kit úgy, de hát ezek azért mégiscsak sommás és nagyképű vélekedések, melyeket egyébként ifjabban aligha eresztene meg az ember, amikor még van, aki emlékeztesse, hol is lakik a szerénység. Mert igenis lehet magyarul filozofálni, és afelől is rettenetes kétség mardos, hogy vajon E. P. mikor vett kezébe utoljára magyarul írt filozófiát.

Éppen ezért ki kell mondanunk: azért nincs magyar filozófia, mert a néplélek alkalmatlan rá. Tojik bele, nemhogy nem olvas, de még koncertre se jár. Tévézik. Európában a legtöbbet, egy főre vetítve, órában. Majdnem napi négyet. Négy óra tévé után meg én sem tudok filozófiával foglalkozni, egyáltalán semmivel sem tudok foglalkozni, még enni sincs kedvem. Persze van az a közönség, aki nem néz tévét, művelt, stb. Nos, ez a közönség meg végtelenül pragmatikus, és teoretikus kérdésekkel nála legfeljebb méla undort lehet kiváltani. Mert a néplélek vagy tévézik tehát, vagy türelmetlen, mert ő ideges.

Mindez onnan jutott eszembe, hogy folyóirat alapítását forgatja busa fejében a Magyar Fenomenológiai Egyesület, mely céljai szerint a szélesebb, érdeklődő közönség felé is közvetíti majd a filozófiát. Magyar nyelven megmondva, érthetően, és nem lesz benne fordítás se tán. Persze én nem mondom, jó lenne, ha a középsulisok a Playboy mellé mindig kérnének egy Filozófiai kutatást is (munkacím), de azért most hadd nevessek már egy kicsit, ahogy így elképzelem…

Persze kérdés, hogy hol is ama göcs, melybe rendszerint beletörik a magyar filozófusok bicskája. De ezt én már nem tudom. Az viszont jó lenne, ha műveltebb lenne a magyar. Ennek a projektnek az esélyei azonban, az előző posztban kifejtettek miatt is, nem a legjobbak.

Comments:
egy következő bejegyzésben esetleg árnyalhatnád szocioszempontból is a kérdést: vajon aki megvenné a fene(menológ)gyerekek lapját, tud-e vásárolni playboyt is? vagy ezzel a heti vajaskenyérről mondana le? vagy avítt a szegény (úgy, mind) értelmiségi képe(m)? :D

üdv!
 
Ismerek ilyet is, olyat is. Fiatalon talán inkább a korgó gyomor inspirálja az elhivatottságot, de legkésőbb harminc körül elég nagy változások vannak. Igazából arra gondoltam, hogy mint minden tudománynak, a filozófiának is van tolvajnyelve. Ez pedig elég komoly akadály. Ötleteket még csak-csak el lehet valahogy adni, de az még nem igazán filozófia.
csákány!
 
olvasói levél:

Szia Péter (+szia R.A. - tutira veszem, hogy ezen a trendi médiumon keresztül téged is elérlek)!

Néhány megfigyelés (nyelvfilozófiai megfontolásokat kellő szakértelem híján nélkülöző - amolyan egyszerű befektetési bankári stílusban):

- az utóbbi 5-6 évben annyit filozófuskodtatok, hogy lassan híres nevek idézése és híres gondolatokhoz való viszonyítások nélkül nemigen bírtok semmit publikusan leírni és bevallom – bár élvezettel figyelem műveltségetek fejlődését - nehezen követem némelyik okfejtéseiteket (lásd. Hit Lovagja közösségi vagy magányos hős volta..), mindazonáltal érdekes és bizarr műfajnak tűnik ez a bloggolás

- a partvonalról (na jó, a lelátó mögötti bejárattól) figyelve a magyar filozófia helyzetével kapcsolatos aggódásotokat a következő idézet jutott eszembe (hogy le ne maradjak az idézésekben - csak én elfelejtettem, hogy kitől): "a TV műsorok 95%-a szar és értéktelen. És akkor mi van? A világban a dolgok 95%-a szar és értéktelen…"

- na ezt most vessük össze egy másik örökzölddel: "if you cannot beat them, join them"

- tehát a megoldás kézenfekvő, vagyis recept a magyar filozófia (és bármi más) népszerűsítésére, fiatalok motiválására, nyelv fejlesztesere stb (+saját magatok még a blognál is szélesebb körben történő népszerűsítésére) = a Kopasz Kutyá-ból már jól ismert recept = „be kell jutni a TV-be!”

- laza, történetmesélős (érthetően beszélni bonyolultnak tűnő dolgokról - sok politikus által áhított, de ritka képesség), figyelemfelkeltős (nem pohár-vízzel-éjjel-egy-kerek-asztal-körül-ülős) műsorokat ajánlok a középiskolás réteget célozva, melyben R.A. vihetné a zenei vonalat is

- a blogok is sokkal jobbak és még a szövegek is jobban elérik hatásukat, ha kellően fel vannak lazítva érdekes audio-vizuális anyagokkal (pl. Veron cuki az esti képen, Enikő nemkevésbé a jubileumi lányon, de csak mi látjuk, mert a kutya meg nem nézte volna a Gyurcsány Feri blogját sem ha nem adja elő ezt a frenetikus mutatványt: http://batiz.fw.hu/2.wmv)


Kedves Hozzaszolasolvasó Barátom!\
\
Itt kéne kezdenem, de vége.\
Félre ne érts. \


Csókollak benneteket, napi 45 perc telefon helyett a New Age távbarátság összetett létezésének Locke-i bizonyítékaként: mivel tutira egész héten arra gondoltatok, hogy írjak már be a blogotokba…
 
Gábor, örihavi, az fáj nekem igazán, hogy ez a sok szép nem látszik a főoldalon. Viszont azért mégiscsak vannak olyan területek, ahol a szar és értéktelen egyébként "megtalálja a maga helyét a szervezetben", a filozófia viszont állítólag az a hely lenne, ahol nem kéne hogy megtalálja a maga helyét, aztán meg mégiscsak az történik! Persze Bandinak nem kell mindent elhinni, annyira nem elkeserítő a helyzet. Sőt! De most nem folytathatom, lépteket hallok, valaki jön. haha
 
Lehet az ember két világ polgára a filozófiában is:) egrészt ott a közeg, amiben bizonyos szabályok szerint viselkedik, másrészt ott a filozófiai diskurzus maga, egy Republic of Letters, amiben szabad? Kant apánk (pardon, apátok) írt valamit a nyilvános és a magán gondolkodás közti kapcsolatról (Mi a felvilágosodás) de nem emlékszem a részletekre. Az biztos benne van, h más amit az ember tanít, és más amit a könyvében megír. Manapság ez más okok miatt van így. Vagy nem pont így.

Csakhogy a "két világ" szemléletből esetleg az is következhet, hogy a közeg nem számít, nincs hatással az érdemi munkára. Ez meg nyilván nem igaz. Ha nincsenek fórumok, nincs semmi.
 
Megjegyzés küldése



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

CounterData.com

american express
american express Counter